BLOG

Latest Tech
News

Inspectii cu drone ale turbinelor eoliene

octombrie 11, 2021

Inspectii cu drone ale turbinelor eoliene

Ieri comunicam pentru prima data faptul ca in Net Shape a luat fiinta un nou departament dedicat inpsectiei cu drone. Aplicabilitatea este diversa, iar echipele Net Shape sunt pregatite sa faca fata oricaror solicitari ce implica inspectiei tehnice cu drone. Detinem drone profesionale si certificari interantionale de operare a unor zboruri in conditii de maxima securitate, avem colegi care au deja o mare experienta in realizarea de survey-uri profesionale cu drone.Astazi vorbim despre realizarea inspectiilor tehnice cu drone in cazul turbinelor eoliene, un domeniu in care inspectiile tehnice clasice se fac anevoios si cu intrerupere mare a activitatii. Realizarea unei inspectii cu drone la un astfel de obiectiv limiteaza intreruperea productiei si ofera un raport amanuntit al tuturor componentelor. Este stiut ca turnurile cu turbine eoliene si paletele rotorului sunt expuse la capriciile vremii. Inspectia tehnica cu ajutorul dronei ofera o imagine vizuala sau termografica exacta, dar si un set posibil de masuri si interventii pentru remedierea problemelor descoperite.

Beneficiile inspectiei cu drone


Grindina, zapada, fulgerele, ploaia, sarea si praful sunt doar cateva dintre lucrurile pe pe care trebuie sa le indure componentele turbinelor eoliene. Solutia Net Shape de inspectie cu drone a turbinelor eoliene ofera o vast agama de beneficii cum ar fi:

 • mediu de lucru sigur

 • reducerea timpilor de intrerupere

 • imagini de inalta calitate si video

 • accesul la zone inaccesibile

 • analiza dinamica

 • planificare de intretinerepreventiva .


O inspectie cu drona este o metoda de control eficienta in comparatie cu telefotografia traditionala sau cu alte metode de inspectie manuala. Cu o solutie profesionala de inspectie cu drone, se pot obtine imagini vizuale si termice pe turbinele eoliene pentru analiza si evaluarea la fata locului cu privire la starea pilonului si al lamelor rotorului.

Inspectie cu drone - digitala si/sau infrarosu


La inspectarea turbinelor eoliene, drona poate fi echipata cu o camera digitala, o camera termografica sau o combinatie intre cele doua, in functie de scopul inspectiei. O camera digitala ofera dovada defectiunilor si deteriorarilor vizuale ale turnului, nacelei, paletelor rotorului si imbinarilor bolturilor.

Instalatia termografica este o metoda de inspectie fara contact si nedistructiva, care permite examinarea unei suprafete mari a lamei pentru defecte structurale si deficiente ale lamei. Cu termografia in infrarosu, drona monitorizeaza variatiile temperaturii suprafetei, de exemplu, lamele rotorului.

Beneficiile imaginilor termografice in infrarosu:

 • Metode de control non-contact si nedistructive

 • Vizualizareatemperaturii pe suprafete mari

 • Examinarea, masurarea si observarea zonelor inaccesibile sau periculoase

 • Detectarea defectelor si a defectiunilor ascunse

 • Detectarea obiectelor in zone intunecate

 • Detectarea eroziunii si a coroziunii

 • Examinarea anomaliilor.


Inspectia lamelor rotorului a unei turbine eoliene


In timpul unei inspectii la fata locului, echipa Net Shape de inspectii cu drone va efectua un zbor cu drona in pozitia necesara pentru capturarea datelor si va incepe inspectia lamei rotorului, indiferent daca este vorba de o inspectie completa sau de zone specifice ale lamei rotorului. Datele sunt stocate, facand posibila evaluarea la fata locului a starii turbinei eoliene. Drona este stabila in aer si poate manevra o viteza a vantului de pana la 10 m / s. Prin urmare, drona este ideala pentru inspectia atat a turbinelor eoliene onshore, cat si a celor pe mare.

In timpul inspectiei aeriene, un pilot licentiat si cu certificare internationala (FF-Drone Acaddemy) manevreaza drona. In timpul zborului, personalul certificat opereaza aparatul de fotografiat, inregistreaza video si directioneaza drona spre punctele de interes deosebit, asigurand o inspectare din diferite unghiuri ale turnului, nacelei, paletelor rotorului si imbinarilor cu suruburi.

In circumstante normale, inspectia cu drone este finalizata rapid. Volumul de munca consta in analiza datelor colectate si a fotografiilor efectuate de drone. Este esential sa spunem ca este esentiala expertiza si profesionalismul echipelor care ofera serviciul de inspectie cu drone pentru a obtine o valoare completa si relevanta pentru client. Lipsa de experienta necesara calificata poate duce la trecerea cu vederea a unuor defecte critice, lucru care poate conduce chiar la consecinte dramatice.

In urma inspectiei cu drone efectuate de profesionistii Net Shape se elaboreaza un raport de inspectie bazat pe analiza tuturor datelor, raport ce este de obicei impartit in categorii de prioritati, in functie de gravitatea defectiunilor descoperite. Acest raport poate include, daca este necesar, un plan de servicii, cu recomandari pentru imbunatatiri eficiente din punct de vedere al costurilor.

Net Shape foloseste drone atunci cand se ajunge la concluzia ca este solutia optima. Pe baza experientei noastre extinse in zona lucrului la inaltime (avem peste 15 ani experienta in domeniul telecomunicatiilor si a alpinismului utilitar), oferim intotdeauna cea mai buna solutie, adaptata pentru obiectivul ce necesita a fi inspectat - cu sau fara drona, sau chiar un mix al ambelor solutii.

Daca sunteti in cautarea unei solutii tehnice de inspectii cu drone, Net Shape va sta la dispozitie cu un set complet de servicii. Datele noastre de contact le gasiti in aceasta pagina.