BLOG

Latest Tech
News

KRACK, o problema serioasa. Ruckus Wireless nu este afectat

octombrie 11, 2021

KRACK, o problema serioasa. Ruckus Wireless nu este afectat

Nu mai departe de ieri am fost luati pe sus de o stire care ne anunta ca WiFi-ul nu mai este asa cum il stim. A fost descoperita o vulnerabilitate serioasa in protocolul WPA2, cel care este responsabil de securitatea retelelor wireless. Cum mai toate Access Point-urile si routerele wireless folosesc acest protocol, lumea noastra s-a zdruncinat putin si am stat intr-o mica celula de criza pentru a studia problema in amanunt.Vulnerabilitatea numita KRACK de cel care a si documentat-o (key reinstallation attack) poate duce la scenarii apocaliptice in care sunt furate cu usurinta date despre carduri bancare folosite online, emailuri, parole, ba chiar un lant intreg de trafic in internet.

Problema identificata a pus in aceste zile industria pe jar, am vazut tot felul de comunicate pertinente, dar si pareri mai putin avizate care ne-au facut sa ne gandim inca o data la faptul ca o retea wireless, cat de mica, ar trebui lasata in seama adevaratilor profesionisti. Sunt asteptate updateuri de la producatorii de echipamente, toti colegii nostri au monitorizat insistent retelele wireless aflate ”in trafic live” la clientii Net Shape.

Bineinteles, prima noastra grija a fost sa comunicam indeaproape cu prietenii nostri de la Ruckus Wireless (in proportie de 95% implementarile wireless ale Net Shape se bazeaza pe echipamente Ruckus). Pentru noi lucrurile stau bine, Ruckus nu este afectat de aceasta vulnerabilitate (bineinteles, in contextul unor setari profesionale). Chiar si asa, am rulat protocoale de securitate severe si suntem in monitorizare permanenta pentru a ne convinge ca nu vom avea probleme in niciun proiect dintre cele realizate de noi.

Desi vestea vulnerabilitatii KRACK a zguduit comunitate profesionistilor wireless, pentru noi s-a dovedit o alarma reala utila. Am vazut ca avem forta de reactie, ca putem comunica in timp util si cu furnizorii de tenologie, dar si cu partenerii de business. Nu ne dorim, bineinteles, astfel de incidente, insa am spus-o si o repetam: in epoca noilor tehnologii standardele wireless se modifica in ritm alert si doar cei care sunt cu adevarat pregatiti vor putea face fata noilor provocari.

Pentru ca am urmarit fenomenul la scara larga (avem setupuri wireless pe care le gestionam si peste granita, ba chiar si peste Ocean), ne bucura si reactia prompta venita de la marii furnizori de tehnologie wireless – sfaturi, idei, ba chiar si update-uri de firmware pentru diverse echipamente. Si nu vorbim doar de Ruckus Wireless. Este inca un semn bun, ne invartim intr-o industrie responsabila in care lucrurile sunt tratate cu seriozitate maxima. Asa cum o facem si noi, zi de zi.