BLOG

Latest Tech
News

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre MU-MIMO

iulie 21, 2022

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre MU-MIMO

Tehnologia MU-MIMO aduce un progres important in conectivitatea wireless. Despre subiect am vorbit pe larg in acest articol, dar astazi ne propunem sa-ti oferim si o alta perspectiva legata de aceasta tehnologie cu adevarat revolutionara.



MU-MIMO permite mai multor dispozitive Wi-Fi sa primeasca simultan mai multe fluxuri de date. De exemplu, un Access Point (AP) poate trimite date catre patru dispozitive Wi-Fi diferite in acelasi timp. MU-MIMO poate creste foarte mult randamentul wireless si este un atu real pentru retelele WiFi ce functioneaza mai ales in medii de inalta densitate.

Tehnologia MU-MIMO a evoluat considerabil de-a lungul anilor, de la debutul modului cu un singur utilizator (SU-MIMO) care a fost introdus in urma cu un deceniu odata cu standardul wireless 802.11n, si pana astazi cand vorbim de o tehnologie tot mai complexa capabila sa imbunatateasca considerabil comunicatiile wireless.

Standardul 802.11ac (Wi-Fi 5) a introdus optional MU-MIMO in produsele Wave 2. Acum, cu noul standard 802.11ax (Wi-Fi 6), sunt si mai multe imbunatatiri la MU-MIMO. Pe masura ce routerele wireless si Access Point-urile 802.11ax ajung pe piata, MU-MIMO va fi o tehnologie tot mai importanta, dar care va trebui si inteleasa cat mai bine. Asta incercam sa facem si astazi asa ca va invitam sa cititi 10 lucruri importante despre MU-MIMO.    



  1. In functie de standardul Wi-Fi, MU-MIMO poate fi unidirectional sau bidirectional.



Routerele wireless si AP-urile pot trimite simultan date catre mai multi utilizatori, fie ca este vorba despre unul sau mai multe fluxuri de date fiecaruia. Dispozitivele wireless (cum ar fi smartphone-urile, tabletele sau laptopurile) trebuie totusi sa transfere date catre routerul wireless sau AP si pot utiliza individual SU-MIMO pentru a trimite mai multe fluxuri atunci cand „le vine randul” la comunicatie.

In viitor, pentru Wave 2 din 802.11ax, dispozitivele wireless (cum ar fi smartphone-urile, tabletele sau laptopurile) vor putea sa participe la fluxurile simultane atunci cand vine vorba de trimiterede date. In plus fata de faptul ca mai multe dispozitive wireless pot obtine date de la un router wireless sau AP, si ele vor putea, de asemenea, sa trimita date inapoi in acelasi timp.



  1. Tehnologia OFDMA completeaza MU-MIMO



Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (tehnologia OFDMA), similara cumva cu cea utilizata de catre retelele LTE, este o parte din 11ax. Practic, divizeaza canalele in segmente mai mici si permite mai multor dispozitive sa comunice simultan, fiecare in propriul segment de canale, numit tehnic Unitate de Resurse (RU). Desi nu creste in mod direct ratele de date, permite dispozitivelor sa se coordoneze mai bine si mai repede atunci cand pot comunica, facand in general o utilizare mai eficienta a canalelor.

Desi OFDMA si MU-MIMO sunt ambele tehnologii care permit mai multor dispozitive sa transmita simultan, sunt totusi foarte diferite. OFDMA poate ajuta in medii de inalta densitate, mai ales in cazul aplicatiilor cu debit redus sau pachete mici, cum ar fi senzorii IoT, in timp ce MU-MIMO ajuta in cazul aplicatiilor cu randament ridicat.



  1. Mai multe fluxuri simultane MU-MIMO sunt acceptate de 802.11ax (Wi-Fi 6)



Standardul 11ac (Wi-Fi 5) permitea doar pana la patru clienti intr-un grup MU-MIMO, astfel incat orice Access Point a fost limitat la trimiterea simultana de date la patru dispozitive simultan. Cu 11ax, intr-un grup pot fi acum pana la opt clienti. Aceasta capacitate va ajuta cu siguranta la accelerarea conexiunilor si la cresterea debitului.



  1. MU-MIMO cu 802.11ax (Wi-Fi 6) functioneaza atat in ​​benzile de 2.4GHz cat si de 5GHz



In cazul standardelor wireless 11n si 11ac, SU-MIMO a functionat atat in ​​benzile de 2,4 GHz cat si 5GHz, dar MU-MIMO 11ac a fost acceptat in standardul 11ac (Wi-Fi 5) doar in banda de 5GHz. In cazul standardului 11ax aplicarea va fi pentru ambele benzi, vom avea MU-MIMO (si OFDMA) si pentru 2,4 GHz, dar si pentru 5 GHz. Din cauza aglomerarii tot mai agresive in frecventa de 2,4 GHz, dar si a faptului ca aceasta banda poate suporta doar trei canale care nu se suprapun simultan, faptul ca MU-MIMO va functiona si in 5GHz va conduce sigur la o optimizari care vor face comunicatiile mai rapide in medii dense.



  1. Beamforming ajuta la directionarea semnalelor



MU-MIMO foloseste ceea ce este cunoscut sub denumirea de beamforming, o caracteristica prin care semnalele sunt directionate catre dispozitivele wireless angrenate in comunicare, o mare deosebire fata de modelul anterior in care semnalul era „aruncat” aleatoriu in toate directiile. Deoarece semnalul este utilizat mai eficient, tehnologia ajuta la cresterea intervalelor si a vitezei Wi-Fi. Beamforming nu este o tehnologie neaparat noua (a fost disponibila optional inca de la standardul wireless 11n), insa acum vorbim de o versiune standardizata care ofera suport excelent pentru MU-MIMO.



  1. Dispozitivele necesita mai multe antene pentru performante MU-MIMO



Ca si in cazul standardului 11ac, dispozitivele wireless nu sunt obligate sa aiba mai multe antene pentru a primi fluxuri MU-MIMO de la routere si Access Point-uri. Daca dispozitivul are o singura antena, tot poate primi un flux de date MU-MIMO de la un AP. Cu toate acestea insa, pentru performante MU-MIMO la upload dispozitivele wireless trebuie sa aiba cel putin doua antene pentru a transmite prin MU-MIMO inapoi la AP sau routerul wireless. Mai multe antene ar permite unui dispozitiv sa suporte mai multe fluxuri de date simultan (de obicei, un flux pe antena), ceea ce ar mari considerabil performanta Wi-Fi a dispozitivului. Cu toate acestea, includerea mai multor antene intr-un dispozitiv necesita mai multa putere si spatiu, un compromis care s-ar reflecta si in costul sau. Ca si exemplu extrem, este nevoie de opt antene pentru a profita din plin de caracteristicile 11ax.



  1. Dispozitivele vechi vor avea, de asemenea, un avantaj



Desi dispozitivele Wi-Fi vechi care functioneaza in standardele 11n si 11ac nu vor vedea in mod direct nicio imbunatatire a performantei conexiunilor lor atunci cand comunica intr-un mediu cu AP-uri 11ax, vor primi un beneficiu indirect: cu cat este mai rapid un serviciu, cu atat va exista mai mult timp ce va putea fi alocat altor dispozitive. Daca tehnologiile mai noi, cum ar fi MU-MIMO si OFDMA, pot ajuta la deservirea mai rapida a dispozitivelor acceptate, exista mai mult timp de utilizare pentru alte dispozitive, inclusiv pentru cele vechi.



  1. MU-MIMO ajuta la cresterea capacitatii retelei



Cand cresc vitezele Wi-Fi, creste si capacitatea retelei. Pe masura ce dispozitivele sunt servite mai rapid, exista mai mult timp liber pentru a servi mai multe dispozitive. Astfel, MU-MIMO poate ajuta la ameliorarea congestiei pe retele ocupate sau dense, asa cum sunt hotspot-urile Wi-Fi publice.



  1. Orice latime a canalului este acceptata



O modalitate de a creste debitul pe un canal Wi-Fi este prin legarea canalelor, care combina doua canale adiacente pentru a crea un singur canal care este de doua ori mai mare, dubland efectiv viteza Wi-Fi. Standardul 11n suporta canale de 40 MHz, iar primul val de 802.11ac a adaugat suport pentru canale de 80 MHz. Cel de-al doilea val de 802.11ac a introdus latimile canalului de pana la 160 MHz. Astfel, chiar daca reteaua utilizeaza canale mai inguste de 20 MHz sau 40 MHz, MU-MIMO il poate ajuta sa functioneze mai rapid, servind unii clienti simultan. Cat de repede se intampla asta depinde de cate dispozitive acceptate sunt in retea si de cate fluxuri accepta fiecare.



  1. Prelucrarea semnalului creste securitatea



Un efect secundar interesant al MU-MIMO este faptul ca routerul sau AP-ul encripteaza datele inainte de a le trimite prin intermediul radio, si numai dispozitivul de receptie prevazut le poate decripta. In acest fel, tehnologia ajuta la cresterea securitatii Wi-Fi, in special pe retelele deschise.

MU-MIMO se dovedeste a fi o tehnologie ce ne va fi de mare folos in viitor, mai ales acum in circumstantele noilor capabilitati wireless oferite de standardul 802.11ax (Wi-Fi 6). Bineinteles, tehnic lucrurile sunt mult mai complicate, am incercat astazi sa va prezentam 10 lucruri pe care noi le gasim importante in cazul acestei tehnologii.

In laboratorul Net Shape testam permanent noile tehnologii wireless si suntem incantati ca astazi le putem propune clientilor nostri solutii extraordinare la preturi foarte bune. Daca sunteti angrenat intr-un proiect wireless sau doriti fie si doar o evaluare a retelei pe care o aveti, va rugam sa ne contactati.