BLOG

Latest Tech
News

Conectivitatea excelenta la Wi-Fi reprezinta astazi o miza importanta pentru orice companie

iulie 21, 2022

Conectivitatea excelenta la Wi-Fi reprezinta astazi o miza importanta pentru orice companie

In ultimul deceniu, Wi-Fi a devenit omniprezent. Putin cate putin, mediul wireless a devenit incontestabil instrumentul cel mai folosit in comunicatiile prin internet. Astazi, de exemplu, atunci cand intram intr-un hotel ne asteptam la o buna conectivitate Wi-Fi ca si dotare de baza, la fel cum ne dorim un pat bun si un dus curat. Din perspectiva administrarii retelei wireless, acest lucru se traduce in doua aspecte: retea optimizata pentru a oferi cea mai buna conectivitate posibila si asigurarea ca reteaua functioneaza fara probleme pentru a oferi cea mai buna experienta clientului. Ambele aspecte sunt obiectul departamentului wireless din Net Shape, asa ca le oferim clientilor nostri cele mai bune servicii si echipamente, pentru implementari de infrastructuri wireless profesionale de succes.Configurarile wireless sunt astazi tot mai complexe, iar natura Wi-Fi face ca rezolvarea problemelor sa fie foarte dificila. Pentru a putea face tuturor problemelor ce pot aparea intr-un mediu wireless complex este nevoie de multa experienta, de oameni dedicati si pasionati, dar si de tool-uri si instrumente hardware si software specializate care sa ajute in rezolvarea cat mai rapida a oricarei probleme.

Fiecare problema, indiferent de locul de provenienta (AP, client sau in alta parte), se manifesta in cele din urma ca o experienta slaba a clientului, ceea ce  poate avea repercusiuni negative imediate asupra reputatiei afacerii. Prin urmare, administratorii retelei sunt sub presiune foarte mare pentru a identifica si rezolva problemele rapid, iar daca vorbim si de oameni care nu sunt specializati in gestionarea problemelor WiFi si gasirea unor solutii rapide, atunci problema devine si mai serioasa.

Astazi, procesul de depanare a unei retele WiFi este in mare parte reactiv. Cand clientii se plang, administratorul retelei cauta sa gaseasca cauza principala, dar poate fi un proces extrem de lent deoarece mai multe KPI, valori si evenimente trebuie analizate in diferitele straturi ale retelei pentru a ajunge la baza problemei. Si cand problema este rezolvata, toata aceasta munca grea nu este recunoscuta, deoarece in acest proces reactiv de gestionare a retelei, clientii sunt deja impactati si nemultumiti, iar pagubele sunt facute chiar inainte de primul pas pentru rezolvarea problemelor. Pentru a preintampina astfel de probleme noi avem implementate la nivel de Departament WiFi mai multe seturi de reguli proactive de monitorizarea a infrastructurilor wireless alea clientilor nostri. Asta face ca, de cele mai multe ori, deciziile pe care le iau specialistii nostri WiFi sa preintampine probleme cu care s-ar putea confrunta utilizatorii WiFi, evitandu-se astfel neplacerea cauzata de o improprie functionare a unei retele wireless.

Mai jos gasiti cativa pasi care ne ghideaza permanent in asigurarea functionarii optime a oricarei retele wireless.

Cum aflam ca exista o problema wireless


Asa cum am spus anterior, administrarea retelei este in cea mai mare masura reactiva. Administratorul are nevoie de cunostinte profunde pentru a intelege  de unde pot veni problemele cele mai mari, dar si care sunt solutiile imediate de rezolvare a acestora. Mententanta si revizuirea permanenta a parametrilor de functionare ne ajuta sa depistam in timp util orice problema, dar si sa o rezolvam cat de repede. Pentru asta avem in permanenta in lucru o serie de scenarii probleme/rezolvari pe care le updatam pe masura ce ne confruntam cu noi provocari. Nivelul de cunostinte wireless din Net Shape este astazi extrem de ridicat si rare sunt cazurile in care mai suntem surprinsi de vreo ”ciudatenie” WiFi. Asta inseamna ca permanent suntem conectati la toate noutatile wireless, participam la traininguri si dezbateri cu profesionisti WiFi din toata lumea.

Identificarea cauzelor principale


Intr-o retea WiFi, evenimente aparent fara legatura intre ele trebuie asezate impreuna pentru a spune o intreaga poveste. De exemplu, daca un client are o conectivitate slaba si administratorul poate vedea ca RSSI-ul sau este constant mai mic de -80 dbm, asta ar putea fi cauzat de o multitudine de motive: AP-ul are probleme hardware, exista prea multe interferente in reteaua, nu exista suficienta acoperire in retea si, uneori, s-ar putea sa fie din cauza unui driver de client invechit, care nu este deloc o problema de AP! Si acestea sunt doar cateva exemple. Important este sa depistam in timp rapid cauza principala, pentru ca in WiFi inlantuirea si suprapunerea cauzelor are efect imediat.

Rezolvarea problemelor WiFi


Pe baza cauzei principale, actiunile recomandate pot fi diferite, fiecare dintre ele cu un impact imediat asupra functionarii retelei. De exemplu, pentru problema RSSI scazuta, daca este localizata intr-un AP, actiunea recomandata ar putea fi verificarea plasarii AP. Daca problema are un impact asupra anumitor clienti, verificarea configuratiei clientului ar fi actiunea recomandata.

Cand o problema se manifesta, aceasta poate fi cauzata de unul sau mai multi factori. Determinarea problemei este destul de asemanatoare cu cea pe care medicii o fac in fiecare zi - prin diagnosticarea bolii si prescrierea de tratamente pe baza simptomelor pe care le intampina pacientul. Intr-o retea wireless, detectarea unui model anomal pentru un KPI ar fi doar primul pas in diagnosticarea unei probleme.

Urmatorul pas, extrem de important, este corelarea diferitelor date pentru a ajunge la radacina problemei. Ce am invatat noi in peste 6 ani de experienta wireless si sute de implementari WiFi de dimensiuni mari si medii? Fiecare retea este unica! Fiecare AP este unic! Toate insa functioneaza in baza unor principii universale de propagare radio si in baza unor scheme de setari extrem de complexe. Experienta in domeniu a specialistilor wireless este cel mai important asset al oricarei retele. De aceea, prin serviciile pe care le oferim, sunt alaturi de partenerii nostri si dupa implementarea retelei, ii ajutam si sprijinim cu tot ce este necesar pentru ca reteaua wireless sa functioneze fara cusur. Permanent le propunem clientilor nostri solutii WiFi inovative, ii incurajam sa-si doreasca sa fie la zi si sa aiba in propria retea wireless cele mai bune echipamente. Pentru ca in orice business, reteaua wireless inseamna astazi satisfactie pentru client, rapiditate de transmisie a datelor interne, dar si posibilitati de exprimare creativa a unui set tot mai complex de instrumente de marketing. Pana la urma, o retea wireless profesionala buna va intoarce in business mult mai multi bani decat au fost investiti.

In cazul in care te confrunti cu probleme la reteaua ta wireless, sau iti doresti realizarea unui infrstructuri WiFi profesionale, iti stam la dispozitie cu o echipa dedicata. Datele noastre de contact le gasesti in aceasta pagina, Hai sa ne cunosti!