BLOG

Latest Tech
News

Noutati in lumea wireless: Wi-Fi Sensing project

iulie 21, 2022

Noutati in lumea wireless: Wi-Fi Sensing project

De ani de zile incercam sa va tinem la curent cu toate noutatile WiFi care, recunoastem, uneori ne surprind si pe noi. Desi suntem in acest business de foarte multi ani putem spune ca arearori ne-am plictisit. Zilnic invatam ceva nou, descoperim device-uri si unelte care ne sunt de mare ajutor in munca de zi cu zi sau care reusesc sa ne surprinda in cel mai placut mod. Astazi va vorbim putin de un nou standard WiFi, 802.11bf, cel sub care dispozitivele WiFi vor putea fi transformate in senzori. Lucru extrem de util, interesant, dar si foarte sensibil in ceea ce priveste viata noastra privata si nu numai.Peste aproximativ trei ani, specificatia Wi-Fi va fi actualizata, ceea ce va transforma dispozitivele wireless in senzori capabili sa colecteze date despre persoanele si obiectele care se afla sub semnalele lor.

"Cand 802.11bf va fi finalizat si introdus ca standard IEEE in septembrie 2024, Wi-Fi va inceta sa mai fie un standard exclusiv de comunicare si va deveni in mod legitim o paradigma de detectie cu drepturi depline", explica Francesco Restuccia, profesor asistent de inginerie electrica si informatica la Northeastern University.

Proiectul, intitulat Wi-Fi Sensing project (SENS) este preconizat ca o modalitate prin care dispozitivele capabile sa trimita si sa primeasca date wireless sa foloseasca diferentele de interferenta a semnalelor Wi-Fi pentru a masura distanta, viteza, directia, miscarea, prezenta si apropierea persoanelor si obiectelor.

Cercetatorii din domeniul retelelor stiu de ani de zile ca semnalele Wi-Fi pot fi folosite pentru a colecta date despre persoanele si obiectele din apropiere. Dar pana in prezent, astfel de eforturi, cum ar fi incercarea de a capta date despre gesturi prin intermediul Wi-Fi, au fost doar proiecte de cercetare.

Francesco Restuccia sustine ca efortul de standardizare al IEEE, impreuna cu numeroasele sisteme SENS care se pare ca sunt in curs de dezvoltare, "va crea «furtuna perfecta» pentru introducerea pe piata a unor aplicatii revolutionare pe care nici macar nu ni le putem imagina astazi".

Ne putem, totusi, ocoli si partea mai putin placuta, potentialele prejudicii pe care SENS le poate provoca. Confidentialitatea joaca un rol tot mai mare in tot ceea ce facem, iar expunerea la un sistem ”invizibil” poate duce la scenarii cu adevarat catastrofale daca tehnologia este orientata catre scopuri ilegale si imorale.

Semnalele Wi-Fi pot patrunde prin pereti, nu necesita lumina si nu ofera niciun indicator vizibil al prezentei lor, iar transformarea device-urilor in senzori poate duce la o cartografiere perfecta a oricarei miscari sau actiuni. In mod clar va trebui adoptat si un set de reguli foarte strict in ceea ce priveste utilizarea tehnologiilor SENS, astfel incat viata privata sa fie protejata. In calcul sunt luate chiar si variante prin care sa poti opta daca dispozitivele tale functioneaza sau nu si in ecosistemul SENS.

Lucrurile sunt abia la inceput, insa este cert faptul ca riscurile legate de securitate si de confidentialitate vor primi o atentie suplimentara, dar si ca noile tehnologii ne surprind prin capabilitatile pe care le capata in fiecarez zi. Proiectul SENS este unul care merita urmarit, promisiunea noastra fiind ca atunci cand vom avea noutati legate de acesta vom reveni cu ele intr-o noua postare pe blogul Net Shape.

La Net Shape, divizia noastra wireless este permanent conectata la noutatile wireless din toata lumea, iar in laboratorul nostru se fac zilnic experimente din ce in ce mai sofisticate, toate avand la baza tehnologia WiFi. Daca ai un proiect wireless de implementat, oricat de mare, suntem aici pentru a te ajuta sa intelegi mai bine, dar si pentru a-ti oferi cele mai bune servicii si solutii wireless. Ne poti contacta oricand folosind datele noastre de contact.