BLOG

Latest Tech
News

Sa nu mearga reteaua wireless e mai rau decat sa nu ai una. De ce?

octombrie 11, 2021

Sa nu mearga reteaua wireless e mai rau decat sa nu ai una. De ce?

Sunt deja mai bine de 5 ani de cand am dezvoltat divizia wireless in cadrul Net Shape. Ne-am lovit in acest timp de tot felul de solicitari, unele chiar nastrusnice, dar si de cazuri concrete in care ne-am dat seama ca trebuie sa lucram mai mult si la partea de comunicare, nu doar la profesionalizarea propriu-zisa. Hai sa-ti si spunem de ce.Domeniul wireless este unul intr-o continua dinamica. Daca urmariti blogul nostru, si chiar recomandam sa o faceti, puteti vedea dezvoltarea wireless in timp, atat ca evolutie a standardelor care reglementeaza domeniul, dar si ca echipamente wifi si instrumente pe care le folosim zi de zi in realizarea proiectelor in care suntem implicati.

Astazi vorbim despre WiFi 6 si 5G, dar asta nu inseamna ca tot ce este in spatele acestor noutati este tehnologie perimata. Din contra, WiFi 5 si WiFi 4 sunt la apogeu, standarde care definesc cu asupra de masura lumea wireless de azi, iar alaturi de acestea, impreuna cu toate echipamentele si device-urile pe care le folosim zi de zi putem vorbi cu adevarat de o lume conectata, dar si de tot ce inseamna dincolo de actiunea noastra imediata: IoT, sisteme care functioneaza independent de vointa noastra si care sunt capabile sa ne ofere o viata mai buna, sau macar mai usoara.

Ei bine, pentru ca toate acestea sa fie posibile, singura conditie este sa mearga WiFi-ul. Dar sa mearga bine. Pana acum ceva vreme ne ”multumeam” cumva cu ideea ca ideal ar fi sa existe WiFi. Astazi chiar nu mai este de ajuns. Consumurile sunt mari si foarte mari, pretentiile sunt si ele la cele mai inalte cote, iar costurile de realizare a unei retele wireless performante nu mai sunt prohibitive nici macar in mediul business.

Am spus-o de mai multe ori si o repetam ori de cate ori avem ocazia, cea mai mare problema in WiFi este sa ai o retea care nu functioneaza. Este, asa cum spunem si in titlul articolului de azi, chiar mai rau decat daca nu ai avea nicio retea. De ce spunem asa? Pai, simplu, daca n-ai avea retea wireless si ti-ai dori una, speram sa ai si gandul bun sa tratezi foarte serios realizarea acesteia. Asta inseamna sa o iei usurel cu inceputurile, sa nu cauti sa arzi etapele si, evident, sa gasesti si o echipa de specialisti capabila sa-ti si explice ce ai nevoie, dar si sa realizeze efectiv proiectul. Bine ne-ai gasit :)

Din experienta avuta in ultimii ani, repararea unei retele wireless defectuos planificata este costistitoare si ca efort, dar si ca bani pana la urma. Implica mai mult timp pentru reproiectare / reasezare echipamente, in plus, in cele mai multe cazuri suntem obligati sa lucram cu materialul clientului, cu echipamentele pe care acesta le-a achizitionat deja. Suntem capabili de minuni, asta e clar, dar in astfel de situatii optimizarile pe care le facem sunt doar variante de compromisuri pe care chiar nu intotdeauna ni le dorim. Am intalnit, ce-i drept, si cazuri in care clientul a inteles foarte bine situatia in care se afla, a acceptat sa nu faca foarte mari compromisuri si chiar sa si investeasca serios pentru a-si aduce reteaua wireless in cei mai buni parametri de acoperire / functionare. Discutam cu mare placere cu astfel de oameni, lucram foarte mult in astfel de proiecte.

Si daca ai citit pana aici si nu ai o mare legatura cu domeniul wireless, poate te intrebi de ce ar fi nevoie de oameni super specializati in acest domeniu. Pana la urma, cumparam niste echipamente, le adaugam in retea, le gasim niste locuri bune de unde sa ne ofere acoperirea de care avem nevoie si aia e. Ce atatea discutii, planuri? Ei, bine, nu e deloc asa. In primul rand, proiectarea unei retele wireless se face pentru viitor. Nu este suficienta acoperirea nevoilor actuale, ar fi o abordare inflexibila, care limiteaza foarte mult orizontul. In fiecare an avem parte de tot mai matri noutati tehnologice, aparitia unor device-uri si echipamente care comunica wireless si pe care ni le dorim integrate in business sau acasa. Toate aceste device-uri se vor ”bate” pentru a obtine intaietate in comunicare, iar o retea wireless limitata la un moment dat la un anumit necesar ne va aduce in situatia in care ne vom confrunta cu noi probleme wirelees. Specialistii Net Shape privesc permanente in viitor si atunci cand suntem in fata de a proiecta o infrastructura wireless ii prezentam clientului si rezervele de capacitate pentru viitor, dar si posibilitatile ulteriorea de extindere a retelei la costuri mai mici.

Realizarea unui proiect de infrastructura wireless are la baza fundamente stiintifice, o treaba pe care o lasam in seama inginerilor wireless pregatiti in acest domeniu. Colegii din departamentul wireless al Net Shape sunt permanent conectati la noutatile din domeniu, iau parte la cursuri de formare si au deja certificari internationale (CWNA, CWDP, ECSE Ekahau) care ne permit sa abordam proiecte complexe in orice colt al acestei planete.

Principalele servicii de planificare si strategie wireless pe care le oferim clientilor sunt:

  • WiFi Active Survey – pentru rețele wireless noi – vezi detalii

  • WiFi Hybrid Survey – pentru retele wireless care necesita optimizare – vezi detalii

  • Channel Planning – secretul retelelelor wireless profesionale – vezi detalii


Toate aceste serviciii sunt insotite de consiliere de specialitate pe toata durata implementarii proiectului, dar si de programe de mentenanta post implementare. Suntem deschisi la orice tip de colaborare, avem implementari wireless mari si medii la zeci de clienti de care ne ocupam si astazi.

Un prim pas in a afla cat de competitiva este reteaua ta wireless este sa ne contactezi pentru a obtine o diagnosticare a infrastructurii wireless, dar si pentru a primi un set de masuri prin care-ti putem optimiza reteaua wireless, precum si sfaturi utile pentru a o aduce la un nivel superior.