BLOG

Latest Tech
News

Specialistii Net Shape te ajuta sa-ti gandesti strategia WiFi 6

iulie 21, 2022

Specialistii Net Shape te ajuta sa-ti gandesti strategia WiFi 6

WiFi 6 vine cu noi functii extrem de valoroase, inclusiv viteza si densitate mai mare, dar este totodata si mult diferit de predecesoarele versiuni WiFi astfel incat inainte de a realiza o implementare WiFi 6 ar trebui sa va asigurati ca si toate celelalte elemente ale retelei sunt pregatite pentru acest pas. Vorbim aici atat de reteaua cu fir destinata conectarii noilor Access Point-uri, dar si de echipamentele ce urmeaza a folosi reteaua wireless in vederea obtinerii de performante sporite WiFi.WiFi 6, asa cum am tot spus in postarile noastre anterioare, vine cu optiuni incantatoare pentru orice utilizator, indiferent de nivelul la care se afla. Vorbim acum de posibile conexiuni wireless multi-gigabit, dar si de suport pentru medii de inalta densitate. Totul este posibil in noua lume WiFi 6, singura cerinta extrem de importanta fiind cea legata de planificarea retelei.

Pentru o implementare profesionala WiFi 6 este nevoie de o gandire strategica si de multa experienta acumulata in realizarea de infrastructuri wireless. Partenerilor nostri de business, dar si tuturor celor care-si doresc trecerea la WiFi 6 le recomandam o evaluare preliminara a situatiei retelei existente, precum si un set de masuri ce pot fi luate pentru o buna pregatire a trecerii la noul standard.

Mai jos gasiti cateva dintre punctele ce necesita a fi aduse in observatie pentru o intelegere mai buna a resurselor necesare pentru trecerea la WiFi 6 fara probleme.

Pentru a face posibila viteza wireless multi-gigabit, majoritatea Access Point-urilor Wi-Fi 6 (AP) sunt livrate cu o conexiune LAN de 2,5 Gbps sau 5 Gbps, in timp ce aproape toate AP-urile Wi-Fi 5 au o interfata de 1 Gbps. Conectarea unui Wi-Fi 6 AP la o retea tipica gigabit este posibila, dar va bloca viteza Wi-Fi, astfel incat clientii sa nu poata realiza viteze de conectare de peste 1Gbps la LAN-ul intern sau internet.

In mod normal, in scenariile de utilizare clasice la birou (smartphone-uri si laptop-uri) nu este nevoie de mari viteze de acces. Totusi, in spatiile cu densitate mare de utilizatori si mai ales acolo unde consumurile sunt foarte ridicate (streaming video 4K, aplicatii sofisticate etc.) promisiunea WiFi 6 isi gaseste corespondenta in realitate.

Astfel se impune evaluarea retelei actuale pentru a se vedea daca necesita actualizari pe partea cu fir, pentru a obtine suportul necesar pentru comunicatii multi-gigabit. Iata ce ar trebui verificat:


  • Switch-uri: Verificarea ratei maxime de date acceptata de orice switch situat intre AP-uri si router. Daca clientii Wi-Fi vor accesa partajarea rețelei pe LAN, urmati calea pe care va circula traficul si evaluati si aceste switch-uri.

  • Power-over-Ethernet: Daca utilizati PoE prin intermediul switch-ului sau al injectoarelor externe pentru a alimenta AP-urile, verificati ce standard PoE au echipamentele si ce rate de date accepta. Retineti ca cele mai multe AP-uri Wi-Fi 6 vor necesita respectarea cel putin a standardului PoE + (802.3at). Desi unele AP-uri vor suporta standardul PoE vechi (802.3af), de obicei va reduce performanta AP-ului si, cel mai probabil, va suporta o rata de date maxima de doar 1Gbps.

  • Cabluri: Pentru a obtine viteze mai mari de 1Gbps pe partea cu fir, trebuie sa aveti cel putin standardul Cat6 de cablare la AP-uri si orice conexiuni intre ele si router. Pentru dezvoltarile viitoare, ar trebui sa luati in considerare inca de pe acum cabluri Cat6a, Cat7, Cat7a sau, daca este disponibil si plauzibil, Cat8. Daca aveti cabluri vechi Cat5e sau mai vechi, retineti ca este posibil sa fie necesar sa reconectați fiecare iesire Ethernet. Pentru eficienta maxima, ganditi strategic si trasati rutele ce vor fi accesate de clientii Wi-Fi pe LAN, precum si toata calea ulterioara pe care o va lua traficul lor.


Când cautati asistenta multi-gigabit pentru switch-uri, PoE si routere, veti vedea optiuni pentru datele maxime acceptate: 2,5 Gbps, 5 Gbps si 10 Gbps. Pentru Wi-Fi 6 veti avea nevoie probabil doar de 2,5 Gbps sau 5 Gbps. Insa pentru posibilele dezvoltari viitoare a ambelor parti ale retelei (cu fir și wireless), va indrumam sa luati in considerare 10 Gbps. Pentru cablare, Cat6a, Cat7 și Cat7a accepta aceeasi rata maxima de date de 10 Gbps, dar fiecare are o latime de banda mai mare decat cea anterioara.

Inainte de orice implementare Wi-Fi trebuie facut un Survey Wireless pentru a se afla numarul AP-urile necesar, locurile ideale de amplasare a Access Point-urilor din retea, dar si setarile ce trebuie facute pentru ca infrastructura wireless sa livreze maxim de performanta.

Despre Survey-urile Wireless am discutat in mai multe articole postate pe blogul nostru, mai mult avem si un flow chart de infrastructura WiFi care va poate veni in ajutor pentru o mai buna intelegere a logicii din spatele oricarei retele wireless profesionale.

Pentru a avea cele mai bune performante wireless in noul mediul WiFi 6 va recomandam sa ne contactati (pe noi sau orice alta companie care ofera servicii wireless profesionale). Survey-ul de care vorbeam anterior este „un must” pentru orice retea wireless performanta, iar aducerea tehnologiei la nivelul WiFi 6 cere cu atat mai mult competente sporite atat la nivel de Survey si planning radio, dar si la cel de implementare propriu-zisa si setare a AP-urilor din retea.

Rata de adoptie a tehnologiei WiFi 6 este una foarte mare, marii producatori de device-uri (laptopuri, tablete, telefoane etc.) anunta permanent noutatile pe care le propun clientilor, toate capabile sa functioneze in noul standard care le ofera viteza sporita si multe alte facilitati in conectare.

WiFi 6 este o schimbare radicala a mediului de comunicare wireless. Cu siguranta este viitorul comunicatiilor rapide si stabile, asa ca tot mai multi clienti ne cer deja consultanta in tot ce inseamna dezvoltarea de noi retele wireless capabile sa functioneze in acest nou standard. Pto fi si tu prezent de azi in lumea de maine. Suntem aici pentru a te ajuta cu sfaturi, tehnologie de ultima ora, dar si cu servicii wireless de cea mai buna calitate. Coordonatele noastre de contact le gasesti in aceasta pagina.