BLOG

Latest Tech
News

Traficul IoT creste substantial. 5G si WiFi 6 sunt in ascensiune

iulie 21, 2022

Traficul IoT creste substantial. 5G si WiFi 6 sunt in ascensiune

In recent lansatul Raport Anual despre starea Internetului, Cisco a dezvaluit cateva date extrem de interesante care arata clar cele 3 directii spre care ne vom indrepta in urmatorii ani (raportul a fost elaborat pentru perioada 2018-2023). Vom vorbi tot mai mult despre IoT, 5G, dar vom fi si martori ai unei ascensiuni incredibile a comunicatiilor wireless, gratie noilor dezvoltari WiFi 6.



Daca industria avea nevoie de mai multe dovezi ca dispozitivele si aplicatiile IoT vor avea un rol tot mai important in vietule noastre, Cisco ne spune ca pana in 2023, comunicatiile intre ”masini” vor constitui 50% sau aproximativ 14,7 miliarde din toate conexiunile in retea, comparativ cu 33% (6,1 miliarde) in 2018 si 3,1 la suta in 2017.

Constatarile de mai sus sunt doar o parte din raportul anual de Internet Cisco, cel care incearca sa faca previziuni fundamentate in tot ce inseamna tendinte in lumea networking-ului global. Raportul este foarte complex si aduce informatii de la cresterea 5G si Wi-Fi pana la tendintele in banda larga colectate din rapoartele reale de trafic de retea si previziuni ale analistilor independenti.



In ceea ce priveste proiectiile M2M (Machine-to-machine communication), Cisco a declarat ca ritmul tot mai alert de crestere se datoreaza unei varietati de aplicatii M2M tot mai performante, cum ar fi contoare inteligente, tot ce tine de supraveghere video, monitorizare asistenta medicala, transport si multe altele. Traficul creste mai repede decat numarul de conexiuni, deoarece utilizarea aplicatiilor video pe conexiunile M2M este in crestere, precum si alte aplicatii cu latime mare de banda, cu latenta scazuta, asa cum sunt sistemele de telemedicina si navigatia in cazul masinilor inteligente.

5G va permite noi aplicatii IoT cu o abordare extinsa si viteze mai rapide. Mediul 5G va oferi conexiuni de acces pentru aplicatii care necesita o latime de banda mai mare si latente mai mici si care vor permite aplicarea in mediul real a unor noi inovatii care nu au fost posibile de sustinut tehnic anterior.



Raportul prezinta, de asemenea, cateva proiectii despre utilizarea retelei globale intre momentul actual si orizontul 2023:


  • Viteza medie in banda larga va creste de la 46 Mbps la 110 Mbps.

  • 45% din toate dispozitivele in retea vor fi conectate la dispozitive mobile (3G si mai jos, 4G, 5G sau Low Power Wide Area), iar 55% vor fi cablate sau conectate prin Wi-Fi.

  • Viteza medie globala de conectare Wi-Fi va creste de cel putin trei ori (de la 30 Mbps in 2018 la 92 Mbps in 2023).

  • Pana in 2023, viteza medie mobila (celulara) globala va fi de 43,9 Mbps, in crestere de la 13,2 Mbps in 2018 - de 3,3 ori mai rapid.

  • Viteza medie globala cu banda larga fixa ​​va depasi de la 46 Mbps in 2018 la 110 Mbps in 2023.

  • Conexiunile 5G globale vor reprezenta 10,6% din totalul conexiunilor mobile in 2023, comparativ cu 0% in 2018.

  • Vitezele 5G vor fi de 13 ori mai mari decat conexiunea mobila medie pana in 2023.

  • La nivel global, vor exista 29,3 miliarde dispozitive in retea pana in 2023, in crestere de la 18,4 miliarde in 2018.


In ceea ce priveste WiFi 6, Raportul Cisco prevede ca hotspoturile Wi-Fi 6 vor creste de 13 ori in 2020 pana in 2023 si vor constitui 11% din totalul de hotspoturi Wi-Fi publice.

Wi-Fi 6 va servi ca un complement necesar 5G. O parte semnificativa a traficului mobil este descarcata in retelele Wi-Fi pentru a preveni congestionarea si degradarea performantei retelelor mobile (din cauza prea multor solicitari).

Imbunatatirile publice in mediul Wi-Fi vor permite noi parteneriate si aplicatii in domeniul ospitalitatii / calatoriilor, asistentei medicale, locatiilor cu aflux mare de consumatori – stadioane, evenimente foarte mari, comertului cu amanuntul si o serie de alte verticale de afaceri pentru dispozitive personale si conexiuni IoT.

”Departamentele IT sunt adesea provocate sa transforme infrastructurile pentru a permite rularea noilor tehnologii. IoT, Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML) si analiza de afaceri schimba modul in care dezvoltatorii construiesc aplicatii inteligente pentru a simplifica tranzactiile cu clientii si pentru a oferi noi informatii despre afaceri ”, se mentioneaza in raportul Cisco.

„Multe intreprinderi au adoptat strategii multicloud cu solutii de gestionare unificate pentru a sustine microservicii si aplicatii. Cu o mare varietate de optiuni SaaS (Software-as-a-Service), este acum posibila construirea de platforme inteligente de afaceri care conecteaza perfect aplicatiile, dar si sa integreze solutii IoT si sa permita analize de date prsonalizate, extrem de complexe. "

In ceea ce priveste securitatea, Cisco mentioneaza ca frecventa atacurilor DDoS a crescut cu 39% in ultimul an si ca dimensiunea maxima a atacului a crescut cu 63% an de an la nivel global. Concret, a existat o crestere de 776% a atacurilor intre 100 Gbps si 400 Gbps din 2018 pana in 2019, iar numarul total de atacuri DDoS se va dubla aproape de la 7,9 milioane in 2018 la 15,4 milioane pana in 2023.

Conform studiului de referinta din domeniul securitatii informatiilor realizat de Cisco in 2019, doua dintre primele trei probleme de securitate se refera la securitatea e-mailului. E-mailul ramane vectorul amenintarii cu numarul unu.

Abordarea proactiva a tot ce inseamna securitate ramane singura solutie viabila. In mediul Wi-Fi noile standarde de securitate performeaza cu succes, iar inovatiile in acest domeniu cu siguranta vor face comunicatiile wireless tot mai sigure.

Cifrele evidentiate in Raportul Cisco sunt extrem de importante, ne arata foarte clar tendintele urmatorilor ani, dar si subliniaza, fundamentat, importanta sistemelor wireless in tot ce va insemna comunicatiile viitorului.